Η σχέση του Χρήστου με το ραδιόφωνο ήταν μαγική.

Ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του όταν παρέα με τη γιαγιά του Βάσω καθόταν και άκουγαν μαζί ραδιοφωνικές εκπομπές.

Από το «ημερολόγιο ενός θυρωρού” μέχρι το » θέατρο στο μικρόφωνο».

Φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού παθιάζονταν να ακούει τις τις φάσεις του Λουκανίδη του Δομάζου και του Παπαεμμανουήλ από τις αναμεταδόσεις του «συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων» του Ε.Ι.Ρ

Βέβαια ήταν φανατικός λάτρης και των προσφερόμενων μουσικών εκπομπών που υπήρχαν τότε στο ραδιόφωνο και έπαιζαν “ξένη” μουσική με κύρια έκφρασή τους το «Λεωφορείο η Μελωδία» του Νίκου Μαστοράκη. Επίσης λάτρης του «Αμερικάνικου» που ήταν αμερικάνικος σταθμός στη Γλυφάδα και αναμετέδιδε μουσική για τα στρατεύματα των βάσεων που υπήρχαν στην Ελλάδα. Πολύ προχωρημένος για τα Ελληνικά γούστα της εποχής, μπορούσες όμως από εκεί να μάθεις έστω και λίγα πράγματα για το τι γινόταν στο μουσικό στερέωμα της εποχής. Μικρή βοήθεια για την μουσική ενημέρωση αποτελούσαν και οι διάφοροι ερασιτεχνικοί σταθμοί της Αθήνας που η πολιτεία κυνηγούσε ανελέητα.

Γενικά η εποχή που ο Χρήστος μεγάλωνε ήταν μια εποχή ραδιοφώνου μιας και η τηλεόραση δεν είχε μπεί για τα καλά στη ζωή μας. Αυτονόητο ήταν λοιπόν ο Χρήστος στην ανάγκη που είχε να επικοινωνεί με το κόσμο, να στραφεί πρώτα σε αυτό το μέσο.

Ήταν η εποχή της δόξας του Τρίτου Προγράμματος υπό τον Μάνο Χατζιδάκη λίγα χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Εκεί ξεκίνησε ο Χρήστος. Μαζί με το Μιχάλη Δημόπουλο έκαναν την εκπομπή ¨» Η Τζαζ που μας αρέσει».

Στη συνέχεια από το 1982 και μετά συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με την ΕΡΤ βγάζοντας στον αέρα τις εκπομπές «Νύχτα είναι θα περάσει» με την Μαριτίνα Πάσσαρη , «Η δωδεκάτη ώρα» και «Δεσμώτες του άγχους».

Μέσα από τις εκπομπές του, οι οποίες υπήρξαν πολύ δημοφιλείς, παρέλασε από το σκληρό rock μέχρι τα ρεμπέτικα.

Ο Χρήστος έφερε μία μικρή επανάσταση στο τρόπο παρουσίασης των εκπομπών του, το δε στυλ του έγινε συχνά αντικείμενο μίμησης.

Ελπίζουμε κάποτε το αρχείο της ΕΡΤ να ψηφιοποιηθεί και τότε ίσως έχουμε τη δυνατότητα να ξαναθυμηθούμε τη βαθιά γοητευτική φωνή του Χρήστου.

Αποσπάσματα Ραδιοφωνικών εκπομπών:

 

Χρήστος Βακαλόπουλος – Εκπομπή – Δεσμώτες Του Άγχους

Χρήστος Βακαλόπουλος – Εκπομπή – Δωδεκάτη ώρα

Λίστα με μερικά από τα τραγούδια που αγαπούσε ο Χρήστος.